Kysymykset ja vastaukset

 • Voiko sokerin korvata hunajalla?

  Yleensä voi. Hunaja on kuitenkin osittain vettä, joten vähennä nestettä hieman. 1 dl sokeria voi korvata n. 3/4 desillä hunajaa. Leipoessa paistoaikaa kannattaa pidentää hieman, ja lämpötilaa alentaa. Hunaja tuo leivonnaisiin helpost lisäväriä. Hunaja vaikuttaa postiiviisesti myös leivonnaisten säilyvyyteen ja tuoreuteen.

  Sokerin korvaamisessa hunajalla on etuna pienempi kalorimäärä, sillä hunaja tuo enemmän makeutta verrattuna sokeriin. Hunajassa on 20 % vähemmän kaloreita, kuin sokerissa.

  Lähteitä: Hunaja.net, mtvuutiset.fi, K-Ruoka

  hunajan käyttö, hunaja

 • Ostin hunajaa, jossa on kiteitä seassa. Onko siihen lisätty sokeria?

  Suomessa hunaja-asetus säätelee tarkoitin, että nimellä "hunaja" saa myydä vain puhdasta hunajaa ilman lisättyjä aineita. Tällöin myöskään Korpiahon tavalliseen hunajaan ei ole lisätty mitään.

  Kiteet johtuvat normaalista hunajan kiteytymisestä. Lue lisää kiteytymisestä.

  Lähde: Hunaja-asetus

  kiteytynyt hunaja, hunaja

 • Mitä on raakahunaja? Miksei Korpiaho myy raakahunajaa?

  Hunaja-asetus määrittelee, millaista hunaja on ja millä nimillä sitä voi markkinoida. Hunaja-asetus ei tunne termiä raakahunaja, eli Suomessa raakahunajaa ei myydä.

  Tavallisesta hunajasta on tarkoin määrätty, ettei siihen saa lisätä esimerkiksi nestettä tai sokeria, ja miten hunajaa voi käsitellä. Yhdysvalloissa pastöroimatonta hunajaa myydään raakahunajana. Suomessa hunaja ei saa olla esimerkiksi pastöroitua, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Eli jos etsii Yhdysvaltojen raakahunajaa vastaavaa, suomalainen tavanhunaja  on sellaista, mutta nimitystä raakahunaja ei käytetä.

  Lähteet: Hunaja-asetus, SML.fi

  hunaja, raakahunaja

 • Mistä tunnistan hunajaväärennöksen?

  Käytännössä hunajaväärennöksiä on mahdotonta tunnistaa kotioloissa. Suomessa hunajaväärennöksiä ei ole kuitenkaan toistaiseksi havaittu myytävän kaupoissa, joten kuluttaja voi olla toistaiseksi huoletta etenkin kotimaisen hunajan suhteen.

  Lähde: Hunaja.net

  hunajaväärennös

 • Mikä on hunajavalmiste?

  Suomessa myytäessä hunajaa nimellä "hunaja", ei saa tuotteeseen olla lisätty mitään. Hunajavalmiste -termiä käytetään, kun hunajaan on lisätty esimerkiksi makua.

  hunajavalmiste

 • Miksi hunaja on kiteistä?

  Hunajan kiteytyminen on normaalia, eikä vaikuta sen laatuun tai makuun. Kiteytymisherkkyys riippuu siitä, miten hunajaa on käsitelty ja mistä kukkalajista hunaja on kerätty. Enemmän rypälesokeria sisältävä hunaja kiteytyy helpommin. Ulkomaiset hunajat sisältävät usein enemmän hedelmäsokeria, joka ei kiteydy niin helposti. Tästä syystä suomalainen hunaja on herkempi kiteytymään.

  Kiteytynyt hunaja ei ole pilalla tai virheellistä. Mikäli pidät juuri juoksevasta hunajasta, hunajan saa takaisin juoksevaksi lämmittämällä sitä varovasti vesihauteessa. Kaupassa voit kokeilla kevyesti purkkia puristamalla, joustaako hunaja purkissa. Yleensä vasta lingottu hunaja on vielä juoksevampaa. Esimerkiksi syksyllä isompia satseja juoksevaa hunajaa ostaessa hunajan voi pakastaa, jolloin se jatkaa kiteytymistään vasta taas sulatettuna.

  Hunajaa ei kannata säilyttää jääkaapissa, jos haluaa sen säilyvän paremmin juoksevana. Kiteinen hunaja sopii kuitenkin paremmin käytettäväksi esimerkiksi kuumissa juomissa: purkki pysyy annostellessa siistimpänä kahvipöydässä.

  kiteytynyt hunaja, hunajan säilyvyys, hunaja

 • Miksi hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille?

  Hunajaa ei suositella alle 1-vuotiaille, koska pienillä lapsilla ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Tällöin hunajassa mahdollisesti olevat  Clostridium botulinum -bakteerin itiöt saattavat aiheuttaa sairastumisen. Hunajan lisäksi bakteerin itiöitä voi esiintyä esimerkiksi kalassa, yrteissä ja vihanneksissa.

  Imettävä ja raskaana oleva voi syödä hunajaa normaalisti, sillä bakteerin itiöt eivät kulkeudu lapselle.

  Lähteet: Hunaja.net

  hunaja

 • Menettääkö hunaja hyötynsä lämpimissä juomissa?

  Usein luullaan, että hunajan entsyymit tuhoutuvat kokonaan yli 40 asteessa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä lämpötilan lisäksi ominaisuuksien säilymiseen vaikuttaa myös aika. Kuumissa juomissa nautittuna hunajan hyvien vaikutusten ei pitäisi laskea.

  Lähde: Hunaja.net

  hunajan käyttö, hunaja, hunajan säilyvyys

 • Kauanko hunaja säilyy? Miten hunaja kuuluu säilyttää?

  Hunaja säilyy vähintään kaksi vuotta, yleensä pidempäänkin. Hunaja hyvin harvoin pilaantuu käyttökelvottomaksi, mutta sen laatu voi kärsiä.

  Hunajaa kuuluisi säilyttää kuivassa ja viileässä, esimerkiksi keittiön ruokakaappi on hyvä paikka. Hunajan voi myös pakastaa, jolloin kiteytymisprosessi hidastuu.

  Todella kostean kesän seurauksena, tai liian kosteassa säilytetty hunaja saattaa käydä. Käyneen hunajan tunnistaa pullistuneesta purkista, pistävästä hajusta ja kuplineesta pinnasta. Käynyt hunaja ei ole haitallista tai myrkyllistä, mutta maku voi kärsiä ja tulla esille esimerkiksi juomissa.

  Puolestaan liian korkeassa lämpötilassa (yli 22 C) säilytetty hunaja voi kerrostua. Hunajan kerrostuminen on lähinnä ulkonäköhaitta. Jos kerrostuminen on ainoa havaittava haitta, voi hunajan sekoittaa ja käyttää normaalisti.

  Hunajan kiteytyminen on suomalaiselle hunajalle normaalia, eikä hunaja ole silloin pilaantunutta. Lue lisää kiteytymisestä.

  Lähteet: Hunaja.net

  hunaja, hunajan säilyvyys